Artikel i Expressen den 5:e augusti 2014.

I februari fyller SSU-ordförande Gabriel Wikström 30 år, några dagar efter att MUF-ordförande Erik Bengtzboe firat 28 år. Ungdomen är inte evig i Sverige, men bra lång.

Rekommendera21 Tweeta6
Medelåldern är kort. Bolag som erbjuder seniorlägenheter sätter oftast åldersgränsen vid 55 år, oavsett om det handlar om att hyra eller köpa bostadsrätt. Några tycker att 50 år räcker. Men det är knappast så att gemene 55-åring ser sig som gammal, utom möjligen i gården. På jobbet.

Ändå byggs det seniorboenden över allt i Sverige. Och det är förvisso viktigt att det byggs, i alla växande kommuner råder bostadsbrist. Men frågan är hur klokt det är med åldersgränser eller andra kategorikrav.

Tanken är att vuxna som äntligen har ett barnfritt hem inte vill besväras av andra ungar. Om de säljer villan eller radhuset eller byter till mindre lägenhet vill de få en lugn tillvaro utan grannungdomar som drar på Avicii eller Rebecca och Fiona på vansinnesvolym.

Längtan efter denna ro är inte stor överallt. I bostadskrisens Lund stod flera av lägenheterna i Ribbingska huset tomma för några år sedan, efterfrågan bland folk över 55 år var inte tillräcklig.

Det kommunala bostadsbolaget lyckades förhandla ner åldersgränsen till 45 år, men längre ner kunde markägaren – Föreningen för äldrevård och gerontologi – inte sträcka sig.

I Täby stod 34 seniorlägenheter tomma i maj, rapporterade lokaltidningen. 800 pensionärer köar för bostad, men avvisar dessa alternativ för att de är för dyra. Men uppenbarligen inte för dyra för skattebetalarna i moderatfästet som betalat närmare tio miljoner kronor till Akelius för ödebostäderna.

”Släpper vi lägenheterna kan vi inte ta tillbaka dem efter ett halvår när behovet ökar”, förklarade Thomas Nilsonne (M) i Mitt i Täby. Kommunen har betalat för tomma lägenheter sedan 2009.

Seniorlägenheter ska ha hiss till markplanet, dörröppningar och badrum som klarar rullstol. Ofta finns ett gemenskapsrum och ett gästrum att hyra. Den som flyttar in ska inte behöva flytta ut förrän vårdbehovet är verkligt tungt.

Det är inte fel att bygga lägenheter med god tillgänglighet, men det är oklokt ha så stela regler att bostäder står tomma.

Visst vore det bra om fler lämnade sina tvåplansvillor och lägenheter på tre trappor utan hiss innan de blev fångar i hemmet. Enstaka 55+are kanske lockas av ålderssegregerat boende eftersom det ger en genväg i bostadskön. Men det avgörande är, oavsett personnummer, att få bättre läge och standard än man redan har. Gärna till lägre kostnad.

På SvD Brännpunkt lanserade Håkan Svärdman, ”välfärdsanalytiker” på Folksam, en annan idé för att öka flyttfarten: låt dem som fyllt 65 år slippa reavinstskatt när de säljer sin bostad.

Ett ännu krångligare skattesystem är det sista Sverige behöver. Och åldersdiskriminering ska vi inte ha mer av, snarare mindre.

”Åldergräns är en bostadsfälla”